PRP
metoda

PRP METODA

POLIKLINIKA FILIPOVIĆ

PRP METODA

Statistističi podaci nam govore da je najveći broj obraćanja pacijenata ljekaru zbog tegoba, bolova ili povreda na koštanozglobnom sistemu i mišićima. Tako su bolovi i tegobe u leđima, koljenima, ramenima, vratu i kukovima postali najčešći simptomi sa kojima se srećemo u današnje vrijeme. Nepravilno sjedenje, neadekvatna fizička aktivnost, često neadekvatna obuća doprinose čestom javljanju ovih tegoba. Duga izloženost pacijenta navedenim faktorima dovodi do degenerativnih promjena i čestog preranog štećenja hrskavica i ligamentarnog aparata.

Postoji čitav spektar terapija koji se u medicini koriste za smanjenje tegoba uključujući terapiju protiv bolova, fizikalnu terapiju, terapiju magnetnom rezonancom...

Za oštećenu hrskavicu u koljenima i kukovima, rane koje sporo zarastaju, dijabetesno stopalo ili gangrenu, u svijetu i kod nas se odnedavno koristi nova, revolucionarna PRP metoda (Plasma Rich Platelet). Ovaj tretman podrazumjeva primjenu ćelija rasta trombocita iz krvi pacijenta, kojima se stimuliše, regeneriše i obnavlja oštećeno tkivo.

Tretman su ubrzo prihvatili i kozmetolozi i dermatolozi, pa su u spektar lečenja gubitka kose, pjega, fleka, ožiljaka i strija, pa čak i zatezanja lica, uključili i „renoviranje“ pomoću trombocita.

Prema riječima dr Milana Mileusnića, specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije iz ordinacije Sport medical alliance, riječ je o metodi koja omogućava borbu organizma sopstvenim ćelijama:

- Iz vene se uzima od 60 do 180 mililitara krvi, koja se zatim, postavlja u aparat koji krv centrifugira i razdvaja trombocite i fragmente plazme. Potom se pomoću ultrazvuka traži precizno mjesto gdje trombociti treba da budu ubrizgani iglom, u oboljelo tkivo.

Trombociti na mjestu oštećenja izlučuju određeni faktor rasta. Ako je u pitanju oštećenje hrskavice, na tom mjestu se stvara nova, a obnavlja stara hrskavica. Na oboljelom mjestu dolazi do lokalne sistemske reakcije, trombociti se „kače“ za preostalu hrskavicu, gdje vezani, posle nekoliko dana obnavljaju oštećeno mjesto.

- Sličan mehanizam je i u slučaju povrede, ili pucanja mišića, kaže dr Mileusnić.

- Mišić se samo četiri dana nakon tretmana obnavlja, i ne postoji metod koji može brže da obnovi mišić.

Terapija može da se sprovodi kod napuklih mišićnih omotača, rascijepa ligamenata i dijelimičnog procijepa prednje ukrštene veze koljena, oštećenja hrskavice nastalih uslijed povrede, ili degenerativnih oboljenja.

- Kontrole se sprovode na osnovu nalaza ultrazvuka, rendgena ili magnetne rezonance, a pacijent dobija savijete kako da se ponaša do prve kontrole. U slučaju tretmana povrede mišića, prva kontrola je posle tri dana, a kod hrskavice se ultrazvučni pregled radi nakon 20 dana - objašnjava dr Mileusnić.

U većini slučajeva dovoljan je samo jedan PRP tretman, a ukoliko on ne da dovoljan efekat, dodatno se propisuju još jedna do tri terapije. Iako tretman kod pojedinih pacijenata može da bude bolan, uzimanje ljekova protiv bolova u prvih 28 dana terapije, nije preporučljivo, jer se njima zaustavlja aktivnost trombocita.

Flyer: VODIČ ZA A-PRP pacijente za terapiju auto-lognom obogaćenom trombocitima (a-prp)

DOWNLOAD FLYER-a

Pratite nas na našoj Facebook stranici!